Foto: Svt, Therese Öhrvall, Fredrik Funck/Dagens Nyheter, TV4

Här är de nominerade till 2018 års Begriplighetspris.

Jason Diakités, Timbuktu, nomineras för sin familjekrönika ”En droppe midnatt”. Där belyser han på ett tydligt sätt den identitetsförvirring ha upplevt på grund av sitt ursprung – att varken vara vit eller svart, svensk eller amerikan. Han beskriver den splittring som ofta uppstår mellan generationer i familjer som migrerat eller flytt från sina ursprungsländer. Och han reder ut varför vårt förflutna spelar roll, varför vi inte får glömma begångna orättvisor och hur samhällen kan konservera gamla maktstrukturer.

Tilde de Paula Eby och Dr Mikael Sandström nomineras för Läkarpodden. Där reder de på ett intressant sätt ut begreppen inom medicin och sjukvård, delar med sig av sina egna erfarenheter, tar kål på myter och svarar på lyssnarnas frågor. Innehållet är tillgängligt och lärorikt för en bred målgrupp.

Kalle och Brita Zackari nomineras för sitt arbete med att sprida kunskap om såväl fysisk som psykisk hälsa. På ett ärligt och begripligt sätt, med fokus på välmående och hälsa, reflekterar Kalle och Brita över dagens samhälle. 2016 ledde Kalle programmet Gympaläraren som tilldelades svenska tv-priset Kristallen och nu är han tillsammans med Brita aktuell med programmet Kalle och Britas sex liv på SVT.

Therese Lindgren har genom sin öppenhet och sitt jobb som influenser lyft frågan om psykisk ohälsa. Hon berättar öppet och okonstlat om sina egna erfarenheter och reflektioner kring livet som psykiskt sjuk. Therese har bland annat skrivit två böcker på temat och är även ambassadör för projektet Aldrig ensam.

Björn af Kleen lyckas med hjälp av en öppenhet för oliktänkande och en vass penna göra komplexa samhällsproblem begripliga. Genom gediget journalistarbete samlar Björn in information från det allt mer polariserade Amerika för att kunna förmedla reflekterande och tankeväckande reportage till sina läsare. 2015 nominerades Björn till det stora journalistpriset och är sedan sommaren 2017 DNs utrikeskorrespondent i USA.

2017 vann Linnéa Claeson Begriplighetspriset. Linnéa är elitspelare i handboll och grundare av instagramkontot @assholesonline

Vem vill du ska vinna i år?

Här röstar du på din favorit!

Så här sa Linnéa efter att det blev klart att hon var vinnare av 2017 års Begriplighetspris.

 Tusen tack för det fina priset! Jag blev väldigt glad över priset eftersom jag alltid försöker snacka om juridik så att alla ska förstå. Jag vill prata om våra lagar på ett sätt som gör att en utsatt åttaårig vet sina rättigheter och samtidigt rikta mig mot riksdagen och regeringen för att påverka, säger Linnéa Claeson.

Begriplighetspriset tilldelas årligen ”En person som lyckats förklara ett svårt och viktigt ämne så att andra förstår.”

– Jag skriver på min Instagram om de sexuella trakasserier och orättvisor som jag utsätts för i min vardag för att ge en klar bild av vad många kvinnor och unga tjejer möter idag. Jag kommer fortsätta skriva tills alla har fattat allvaret och är beredda att börja vara med och göra skillnad, därför blev jag så otroligt glad och stolt över det här hedersfulla priset.

Motiveringen lyder: För att hon på instagramkontot @assholesonline och i andra forum, på ett begripligt sätt förklarar hur utsatta kvinnor kan vara.

– Juryn och svenska folket är helt överens. Linnéa är verkligen begriplig för alla, säger Alexandra Carmback, vd Publik.

För nionde gången delar vi på Publik ut Begriplighetspriset till en person eller organisation som har lyckats få oss att förstå ett krångligt ämne lite bättre. Till någon som har lyft en krånglig fråga och gjort den mer begriplig, till nytta för andra. Priset består av 20 000 kronor och ett konstverk.