Foto: SVT, DN, Therese Öhrvall, Fredrik Funcke, TV4 

Timbuktu vinnare av Begriplighetspriset 2018

För tionde gången delar vi på Publik ut Begriplighetspriset till en person eller organisation som har lyckats få oss att förstå ett krångligt ämne lite bättre. Till någon som har lyft en fråga och gjort den mer begriplig, till nytta för andra. Priset består av 20 000 kronor och ett konstverk.

 Jason Diakité, Timbuktu, vinner Begriplighetspriset för sin familjekrönika ”En droppe midnatt”. Där belyser han på ett tydligt sätt den identitetsförvirring ha upplevt på grund av sitt ursprung – att varken vara vit eller svart, svensk eller amerikan. Han beskriver den splittring som ofta uppstår mellan generationer i familjer som migrerat eller flytt från sina ursprungsländer. Och han reder ut varför vårt förflutna spelar roll, varför vi inte får glömma begångna orättvisor och hur samhällen kan konservera gamla maktstrukturer.

– Arbetet med ”En Droppe Midnatt” handlade i grund och botten om min vilja att samla, nedteckna och begripliggöra just mitt ursprung och identitet för mig själv. Att jag lyckas göra det begripligt för andra ser jag som en fantastisk bonus. Således är det med stor tacksamhet jag tar emot denna utmärkelse, speciellt med tanke på vilka briljanta kommunikatörer som var mednominerade, säger Jason Diakité.

 Övriga nominerade till Begriplighetspriset 2018: 

Tilde de Paula Eby och Dr Mikael Sandström nominerades för Läkarpodden. Där reder de på ett intressant sätt ut begreppen inom medicin och sjukvård, delar med sig av sina egna erfarenheter, tar kål på myter och svarar på lyssnarnas frågor. Innehållet är tillgängligt och lärorikt för en bred målgrupp.

Kalle och Brita Zackari nominerades för sitt arbete med att sprida kunskap om såväl fysisk som psykisk hälsa. På ett ärligt och begripligt sätt, med fokus på välmående och hälsa, reflekterar Kalle och Brita över dagens samhälle. 2016 ledde Kalle programmet Gympaläraren som tilldelades svenska tv-priset Kristallen och nu är han tillsammans med Brita aktuell med programmet Kalle och Britas sex liv på SVT.

Therese Lindgren har genom sin öppenhet och sitt jobb som influenser lyft frågan om psykisk ohälsa. Hon berättar öppet och okonstlat om sina egna erfarenheter och reflektioner kring livet som psykiskt sjuk. Therese har bland annat skrivit två böcker på temat och är även ambassadör för projektet Aldrig ensam.

Björn af Kleen lyckas med hjälp av en öppenhet för oliktänkande och en vass penna göra komplexa samhällsproblem begripliga. Genom gediget journalistarbete samlar Björn in information från det allt mer polariserade Amerika för att kunna förmedla reflekterande och tankeväckande reportage till sina läsare. 2015 nominerades Björn till det stora journalistpriset och är sedan sommaren 2017 DNs utrikeskorrespondent i USA.