Foto: Elisabeth Ohlson Wallin, Pär Bäckstrand/TV4, Viktor Gårdsäter och Herman Caroan

Begriplighetspriset 2017

För nionde gången delar vi på Publik ut Begriplighetspriset till en person eller organisation som har lyckats få oss att förstå ett krångligt ämne lite bättre. Till någon som har lyft en krånglig fråga och gjort den mer begriplig, till nytta för andra. Priset består av 20 000 kronor och ett konstverk.

I tuff konkurrens gick Begriplighetspriset för 2016 till Morgan Alling, skådespelare, författare och programledare. För att han genom programmet Morgans Mission visat att mobbing inte handlar om onda barn utan om onda mönster.

Efter en sommar av nomineringar har nu fem valts ut:

Viktor Banke, advokat och asylrättsexpert, för att han med saklighet, engagemang och medkänsla förtydligar den svenska migrationsdebatten, liksom rättsstatens principer.

Linnéa Claeson, bloggare, elitspelare i handboll, för att hon på instagramkontot@assholesonline förklarar hur utsatta kvinnor är, på bland annat sociala medier.

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, poddare, för att de varje vecka – i 2,5 år på Ångestpodden – pratar om ångest och psykisk ohälsa bland ungdomar på ett begripligt sätt, hur olika ångest kan upplevas och synas utåt.

Samir Abu Eid, Mellanösternkorrespondent för TV4, för att han snabbt och sakligt rapporterar om händelser i vår alltmer komplexa omvärld. Hans analyser gör invecklade konflikter till någonting som gemene man kan förstå.

Elisabeth Massi Fritz, brottmålsadvokat specialiserad på hedersbrott, för att hon med stort engagemang och starkt mod tar sig an svåra frågeställningar och gör dem förståeliga genom att våga säga som det är.

Vilken är din favorit?

Rösta här