Foto: Wahlström & Widstrand förlag, ICA, Stefan Tell, Fredrik Funck.

De nominerade till Begriplighetspriset 2020

Caroline Farberger, Agnes Wold, Paul Hansen, Emma Frans och Patrik Lundberg. Dessa fem har alla gemensamt att de är nominerade till årets Begriplighetspris. Vinnaren utses av en jury och av allmänhetens röster på nätet.

Varje år delar Publik ut Begriplighetspriset till en person eller organisation som har lyckats få oss att förstå ett krångligt ämne lite bättre, eller som har lyft en fråga och gjort den mer begriplig, till nytta för andra. Årets pris är det tolfte i ordningen – tidigare vinnare är bland annat Linnéa Claesson, Marcus Oscarsson, Magdalena Ribbing, Mattias Klum och Jason Diakité.

Årets nominerade är:

  • Caroline Farberger – för att hon är den första höga näringslivschefen i Sverige som har genomgått en könskorrigering och valt att berätta öppet om processen. Caroline har med sin personliga berättelse begripliggjort och belyst rätten att välja sin könsidentitet.
  • Agnes Wold – för att hon har hjälpt oss navigera genom informationsflödet om Covid-19. Hon har med allvar och humor och i en mångfald olika kanaler fortsatt att förklara och tydliggöra svåra och komplexa frågor.
  • Paul Hansen – för att han har förmågan att dokumentera svåra skeenden med stor mänsklig värme och respekt. Han lyfter också fram detaljer som visar hopp och livsglädje. Därigenom förmår han oss att se det vi egentligen kanske vill vända blicken från eller förbise. Paul Hansens bildspråk hjälper oss att begripa världen just nu.
  • Emma Frans – för att hon är den vetenskapliga hederns korsriddare, som med humor, statistisk skärpa och vass penna betvingar alternativa fakta, virala myter och låtsatsforskning.
  • Patrik Lundberg – för att han visar i skarpa ögonblicksskildringar ett folkhem som successivt försvunnit. Han ger i krönikor och böcker röst till de svaga i samhället och ägnade sitt uppmärksammade Sommar i P1 åt sin ensamstående mammas kamp för tillvaron i skriande brist på ekonomiskt och socialt kapital.Förra året vann Katarina Wennstam Begriplighetspriset för att hon är en folkbildare som har tagit sig an det svåraste av allt: att ändra en mångtusenårig maktobalans som låter förövare åtnjuta förmånen att dela skuld med – inte sällan lägga över den på – sina offer.

Missade du Begriplighetspriset 2019? Se intervjun med Katarina Wennstam här.

Övriga nominerade var Hedi Fried, Anders Hansen och Simon Häggström.